15 veljače 2015

Retrovizor: Staza malog princa, južni Velebit - mikrolokacija Crnopac


Staza malog princa jedna je od životopisnijih fenomena Velebita na jako malom području, ova kružna ruta ima manje od 5 km, može se obići u nekoliko sati a da se pri tome nimalo ne žuri, u miru razgleda, uživa u trenutku punim plućima.
Kretanje može ilustrirati fotka od gore, jako puno vrludanja, uspona na male vrhčiće, spuštanja u gudure, provlačenje kroz klance. Bez obrira na to što se radi o planini, strmim usponima i spustevima nije zahtjevna za obići.
Ne morate imati nekog posebnog iskustva, basic skill je uz povremeni pojačan oprez sasvim dovoljan. Nešto hrane, prigodnu obuću i odjeću i spremni ste. Staza je odlično markirana, signala mahom ima izuzevši klance i gudure. Fotoaparat je must have.

Postoji više pristupa ovom mikrolokalitetu, ali ćemo se fokusirati prvenstveno na ovaj segment.
Kada se ide cestom iz Obrovca u smjeru Gračaca oko kilometar nakon tunela Prezid ima makadamski put koji vodi u blizinu početne točke, planinarsko sklonište Crnopac. Cesta je prohodna za većinu vozila, nije baš u bajnom stanju, kiše mogu malo otežati stvari ali izbjegavati ako imate spušteno vozilo i niskoprofilne gume. Od kraja makadama blagim usponom do skloništa ima 10tak minuta.

Mi dolazimo večer prije sa namjerom da prespavamo i zabavimo se uz vino i roštilj dok ostatak družine dolazi sutra. U skloništu uvijek nekog ima, pogotovo vikendom, za prespavati treba imati šator jer je velika šansa da u skloništu neće biti mjesta. Za našeg dolaska gore je bilo 20tak ljudi razbacani u šatorima oko skloništa.






Pogled prema Orlovom kuku također se može ukomponirati u ovaj izlet, vidi se iz pozicije skloništa.


Jutarnja rakijica uvijek dobrodošla u nedostatku četkice za zube i brzog dizanja raspoloženja.

Više skulptura domaćih stanovnika razbacano je oko doma, nema straha, slobodno ih pomazite.

Ruta se može produžiti i obilaskom Kite Gaćešine, velikog jamskog sustava duljeg od 27 km uz napomenu da su markacije manjkave pa ako orijentacija nije vaša jača strana preskočite. Jama je naravno rezervirana isključivo za iskusne speleo brijače. Naš smjer je desno.


 Nakon spusta kroz šumu počinje prvi up&down
 Svaki segment puta vodi iz jedne zanimljivosti u drugu, svi imaju svoja imena. Kreće sa dvorima, nastavlja sa Konobom...









Zdenkova jama je idealna za predahnuti i spustiti tjelesnu temperatutu, spušta se uskim klancem osiguranim sajlom oz pomoć ljestvi.







 Fish eye iz jame



 Slipi klanac


 

 Podkuk



 Tisni kalnac


 Krivi klanac
 Vrijeme je za marendu na tepihu od lišća

Stankina vrata


Kičma, jako zanimljivo.




Nebeska vrata


 Pri povratku kružne rute odvajanje je za Bili kuk koji pruža lijep pogled na okolicu, da se razabrati i Zdenkova jama, šumarak u kojem je sklonište, Orlov kuk, Crnopac...  Ma vidi se do Bosne.



Uspon je kud i kamo zahtjevan, samo hrabro.
 Malo provlačenja...











Malo više opreza na spustu i opet ste na "sigurnom",



Još jedan roštilj za kraj.


Nema komentara: